Suthakaran woont samen met zijn vrouw en drie kinderen in Mannar in het noorden van Sri Lanka. Het gebied waar wij als stichting actief zijn om vissers die leven in schuldslavernij te helpen aan een toekomst met perspectief. Suthakaran is een van de vissers die door oorlog in schuldslavernij terecht zijn gekomen.

Het is 2008 wanneer interne conflicten ontstaan in Sri Lanka. Suthakaran is pas getrouwd met zijn vrouw en is visser van beroep. Dagelijks gaat hij met zijn boot, netten en ander visgerei het water op om inkomsten te genereren. Vanwege de veiligheid in het land vertrekt hij samen met zijn vrouw naar Kilinochchi. Het materiaal om te vissen verliest hij.

In Kilinochchi worden Suthakaran en zijn vrouw ouders van een zoon, wat een geluk in het gezin. Al snel na de geboorte van hun eerste kind escaleren de conflicten in het land. Het gezin wordt gedwongen van de ene plaats naar de andere plaats te verhuizen om hun leven te redden. In 2009 verhuist het gezin naar een kamp dat is opgezet voor vluchtelingen. Het gezin en in het bijzonder hun zoon heeft het moeilijk. In 2010 verhuist het gezin, dankzij de regering, terug naar Mannar.

Tijdens het vluchten is Suthakaran het materiaal om te vissen verloren. Om een klein inkomen te behouden heeft hij tot 2014 vis gevangen met een hengel en vishaak. Het kleine inkomen was niet voldoende om zijn gezin te onderhouden. Om meer inkomen te genereren heeft hij materialen zoals een boot, netten en palen nodig.

In 2014 komt Suthakaran in contact met een ‘middle men’ in de regio. Hij ontvangt van hem een lening van Rs. 200.000 omgerekend ongeveer €2.500,-. Hiermee kan hij nieuwe visuitrusting aanschaffen en zijn inkomen verhogen naar €25,- per dag. Hij voelde zich opgelucht en zag weer perspectief in de toekomst. Eindelijk kan hij zijn gezin onderhouden. Maar door gedwongen verkoop aan de ‘middle men’ en prijsvariaties verloor Suthakaran 30% van zijn inkomsten. Zelfs met dit inkomen kon hij zijn gezin niet onderhouden. Hij kon niet sparen om reparatiekosten te dekken, de lening af te lossen of opnieuw te investeren. Suthakaran en zijn gezin waren afhankelijk van de ‘middle men’.

Gelukkig kwam ZOA en YGRO naar Mannar om een programma uit te rollen tegen deze schuldslavernij. Via dit programma kreeg Suthakaran Rs. 200.000 om hiermee de lening bij de ‘middle men’ af te lossen. Hij is eindelijk vrij van schuldslavernij en kan weer bouwen aan een toekomst voor hem en zijn gezin.

Dankzij deze steun verdient hij momenteel €50,-  per dag en heeft hij voldoende inkomsten om samen te werken en hem daarvan een goed loon te betalen van  €11,-  per dag. Suthakaran heeft weer ruimte om te sparen voor zijn toekomst en die van zijn gezin. Hij heeft geld voor reparatiewerkzaamheden en hoeft hiervoor niet meer naar de ‘middle men’. Het geld wat hij via het programma van Ygro heeft ontvangen is een lening, waarvan hij inmiddels al 40% heeft afgelost.

Dankzij uw steun hebben Suthakaran, zijn gezin en vele andere vissers een toekomst met perspectief.