Te midden van het Covid-19 tumult zou je bijna vergeten dat dit ook ons project in Sri Lanka niet voorbij gaat. Het is immers een wereldwijde crisis met in ieder land een eigen impact.

In Sri Lanka betekent dit in de regio waar ons project actief is (Mannar en omstreken) dat mensen zijn gehouden aan een huisarrest. Wel doet de regering er alles aan om de voedselvoorziening op peil te houden. Voor de vissers is dit een maatregel die uitkomst biedt, omdat er vergunningen worden afgegeven om te vissen.

Daarmee zijn de problemen voor de vissers echter niet weggenomen. Omdat de export via de “middleman” is stilgevallen is er een veel groter aanbod op de binnenlandse markt. Dat betekent dat prijzen met 50-75% zijn gedaald.

Als gevolg daarvan zijn de inkomsten van de vissers gehalveerd. De vissers hebben het binnenland als afzetgebied, maar dat is alleen toegestaan in de eigen regio. De logistiek daarvoor is in de regio Mannar aardig op orde, maar het zou uitkomst bieden als distributie naar de hoofdstad Colombo weer toegestaan wordt, omdat de prijzen daar een stuk hoger liggen.

Het lukt de vissers in de huidige omstandigheden nog wel om in de dagelijkse behoeften voor hun gezin te voorzien, maar ze hebben geen geld over om hun bedrijfsvoering op peil te houden. Zo moeten crab-vissers ieder kwartaal hun netten vervangen en dat is kostbaar.

We willen voorkomen dat de vissers, die vrijgekocht zijn uit de schuldslavernij (dat zijn er in dit gebied nu 246), weer genoodzaakt zijn om via de middlemen te lenen en zo terugvallen in de schuldslavernij. Daarom hebben we in samenwerking met Ygro en ZOA een noodfonds van 2 miljoen Srilankaanse Roepies (zo’n 10.000 euro) aangelegd. Daaruit worden de vissers van korte termijn leningen voorzien. Terugbetaling vindt plaats zodra export weer op gang komt en prijzen weer stijgen. Het geld vloeit dan terug in het fonds om vissers die nog in schuldslavernij zitten vrij te kopen.

We kunnen deze actie als stichting doen dankzij de fantastische bijdrage vanuit de Petrakerk en de collecten die tijdens de laatste biddag voor dit project zijn gedaan.

Overigens heeft de Corona crisis ook mogelijk een positieve impact: stimulering van de verkoop en consumptie van vis in het binnenland. We hebben hoop dat dit een blijvend effect heeft en onze vissers kan helpen hun afzetgebied te vergroten.

Laten we bidden om kracht en hulp voor deze vissers en een goede uitkomst uit deze crisis.